ZAKAJ PROTOTIPI?

1.POTRJEVANJE IN TESTIRANJE DIZAJNA

Včasih so ideje in risbe dizajna zelo različne od resničnosti, v kateri se bo izdelek uporabljal. Izdelava prototipa pa omogoča, da se z izdelkom v roki odločimo, kateri vidiki so pomembni, kateri se morajo popraviti ali celo ovreči. V tem procesu lahko najdemo očitne napake, ki na papirju niso bile vidne. Poleg tega z izdelavo prototipa omogočimo dizajnerskemu timu, da ne samo potrdi, ampak tudi testira izdelek, preden gre v polno serijsko proizvodnjo. Samo zamislite si, da naročite več deset tisoč izdelkov, nato pa ugotovite da en kos ni tako močen, kot bi moral biti. Če tudi proizvodni giganti lahko naredijo napake, potem je še bolj pomembno za majhna podjetja, da ne pozabijo na pomembnost izdelave prototipov pred začetkom proizvodnje.

2. POJASNITEV PROIZVODNIH STROŠKOV IN TEŽAV

Če se odločimo za izdelavo prototipov, preden začnemo s proizvodnjo, nam to omogoča, da dobimo vpogled v proces izdelave in vidimo, če moramo kakšen korak spremeniti, združiti ali odstraniti. Na ta način racionaliziramo proizvodnjo in obdržimo stroške dejanske proizvodnje na minimumu.

3. PRODAJA IZDELKOV KUPCEM

Prav tako, kot je mnogo lažje zaznati, ali obstajajo kakšni problemi z dizajnom s tem. ko držimo v roki dejansko delujoči model, je enako mnogo lažje prodati izdelek potencialnemu kupcu, če mu na prodajni predstavitvi ponudimo prototip, s katerim lahko rokuje. Brez prototipa je ideja izdelka samo koncept. Kupec izdelka se po navadi zelo težko zaveže k nakupu koncepta. S prototipom v rokah pa postane koncept v tistem trenutku resničnost in zato je mnogo lažje podpisati naročilo.
Kupca moramo vzeti v obzir tudi med prototipno fazo. Ne glede na to. kako odličen se zdi prototip dizajnerju in preizkuševalcu, je mogoče, da kupcu določen vidik izdelka ne ustreza. Če končnemu kupcu izdelek ni všeč, potem ga ne bo kupil. Prav zato se moramo pred pričetkom proizvodnje obrniti na testiranja prototipov na ciljnih skupinah in na zunanje testne laboratorije.

4. PATENTI

Če je izdelek dovolj nov oziroma dovolj unikaten, potem moramo premisliti o patentni zaščiti. Nima smisla, da dizajniramo in proizvajamo odličen izdelek, medtem pa začne drugo podjetje izdelovati izredno podoben izdelek, ker prvotno podjetje ni uspelo patentirati ključnih vidikov dizajna.

S tem, ko imamo delujoč prototip, se je mnogo lažje dogovarjati s patentnim zastopnikom in skupaj doreči, kateri vidiki dizajna se lahko patentirajo. Po drugi strani pa lahko vidimo, kateri deli prototipa in dizajna bi lahko kršili patente drugih in kako jih lahko spremenimo še pred začetkom proizvodnje, ko se izpostavimo možnosti tožbe.

KAKO LAHKO POMAGAMO?

Da obdržimo cene orodij na najnižjem nivoju, zelo tesno sodelujemo z našimi kupci in na tak način dobimo globlje razumevanje o njihovih inženirskih potrebah. Nato združimo naše kadre, proizvodne zmogljivosti in znanje, da ponudimo novem izdelku in vašemu poslu očitno prednost.

Ste pripravljeni na sodelovanje?

V povpraševanju nam posredujte nekaj informacij o vas in vašem naslednjem projektu. Vaš projekt bomo obravnavali z največjim zaupanjem.